Pomysły na lepsze Benefi.pl
Witaj! Tu możesz umieścić swój pomysł na to, jak ulepszyć Benefi.pl. Możesz też zagłosować na pomysły zgłoszone przez innych.
Chcemy ulepszyć Benefi.pl tak by odpowiadał Twoim potrzebom. Zaproponuj więc swoje zmiany.
-
Przyszłe wydatki
Możliwość zaplanowania kalendarza wydatków (i przychodów).
dotyczy w szczególności wydatków powtarzających się co miesiąc: np. rata za kredyt, abonament za tel, itd
117 votesstarted ·
Adminbenefi
(Admin, Benefi.pl) responded
pytanie: jak chcecie dodawać wydatki stałe?
czy wygląd strony ‘stałe wydatki’ powinien być bardziej zbliżony do obecnej listy wydatków i przychodów
czy też bardziej do planowania budżetu?
każdy opłata stała będzie miała pola podobne do zwykłego wydatku:
1. opis
2. kwota
3. kategoria
4. data (dzień miesiąca, powtarzany co miesiąc)
5. ‘w budżecie’ : czy daną kategorię zapisać w budżecie -
Rozbicie wydatku na części
Często zdarza się, że kupując w sklepie produkty płacę kartą (najwygodniej). Jednak po przyjściu do domu muszę wszystko poprzeliczać na odpowiednie kategorie (np. dziecko, jedzenie, utrzymanie domu itp.)
Proponuję nową funkcjonalność (nazwa do ustalenia:)) – rozbicia wydatku na części.
O co chodzi:
Po zaimportowaniu wydatków (import z csv) taki wydatek kartą jest widoczny jako jedna pozycja, np. na 230zł – zakupy w real. Chciałbym go rozbić na części, żeby wprowadzić osobno kwotę dla dziecka, za jedzenie itp.Po wejściu w "rozbicie" tej pozycji na części miałbym
- widok kwoty zapłaconej (np. 230zł)
- możliwość wprowadzania poszczególnych pozycji z rachunku –… more82 votesplanned ·
Adminbenefi
pracujemy nad tym
-
wprowadzanie kwot jako operacji np. 10+12
zamiast liczyć na kalkulatorze sumę z np. rachunku z zakupów można by to wprowadzać w benefi
czyli użytkownik może wprowadzić np. sumę 10+12 a benefi w pole kwota wprowadza 22 zł
71 votesstarted ·
Adminbenefi
ta funkcjonalność wejdzie wraz z nowym layoutem. (jest już po testach)
-
Wprowadzenie 'kategorii głównych'
Ilość kategorii które ma każdy użytkownik jest duża, bo każdy może wprowadzić własne. To oznacza że można bardzo dokładnie kontrolować swoje wydatki, jednak budżet jest wtedy bardzo rozbudowany (wiele pozycji na każdą kategorię).
Propozycja: wprowadzić 'kategorie główne' (8 do 10 kategorii), które są nadrzędne. Użytkownik może np. w kategorii głównej Rachunki przypisać swoje kategorie: 'czynsz', 'prąd', 'woda', 'abonament za tel' itd58 votes -
Zakładka "inwestycje/lokaty"
Proponuję dodać do serwisu nową zakładkę dotyczacą "inwestycji/lokat", w której można bybyło "zarzadzać" np. lokatami (konto, kwota, okres, procent, przewidywany zysk itp.). W tej chwili ja wykorzystuję do tego arkusz kalkulacyny, wygodniej byłoby bezposrednio w serwisie.
Mógłaby to być zakładka/moduł w jakiś sposób powiązany z pozastałymi częściami serwisu (pytanie jak?), albo też moduł całkiem niezależny od reszty (służący jedynie do rejestracji i nadzorowania posiadanych inwestycji/lokat itp.).50 votesunder review ·
Adminbenefi
na razie inwestycjami i lokatami można zarządzać tworząc dla nich konto. To da ogólny pogląd na stan finansów
analizujemy możliwość wprowadzenia pełnego śledzenia inwestycji: wraz z procentami, okresem zapadalności lokat itd
-
Benefi na smartfona
Myślę, że fajnym pomysłem byłoby utworzenie aplikacji dedykowanych, lub chociażby dostosowanie interfejsu pod przeglądarki mobile.
40 votesstarted ·
Adminbenefi
mamy w testach wersję na iphone’a
przypominamy że cały czas jest dostępna wersja mobilna na wszystkie telefony pod adresem benefi.pl/m
-
Miesiąc kalendarzowy a cykle wypłat
Czyli liczenie i robienie wykresów w innych cyklach niż od 1 do 31 każdego dnia miesiąca.
Przykładowo: jeżeli otrzymuję wypłatę 15 dnia każdego miesiąca, chciałbym dla lepszej wizualizacji cykle przestawić na "od 15 lipca do 14 sierpnia". Pozowliłoby to zobaczyć dany miesiąc od wypłaty do wypłaty.
26 votes -
wyłączenie kategorii transfer i bankomat z śledzenia
od zibi66r: Nieplanowane wydatki w budżecie – w moim przypadku pojawiły się tam głównie “ujemne” transfery np. założenie lokaty. Ponownie proponuję, aby umożliwić w serwisie wyłączanie z budżetu/wykresów niektórych kategorii. Oprócz kategorii “transfer”, mogłoby to mieć zastosowanie także dla kategorii “bankomat”, która też pojawia się w wydatkach, a przecież oznacza po prostu gotówkę w portfelu, która najczęściej pojawi się ponownie w serwisie pod postacią wydatków pokrywanych gotówką. Zatem tego typu kwoty wydatków – pieniądze wpierw wypłacone z bankomatu, a potem wydane w sklepie – są w serwisie dublowane.
22 votesstarted ·
Adminbenefi
OK, choć drobna uwaga: transfer na lokatę możesz oznaczyć jako np. ‘inwestycje’. gdy lokata zostanie zamknięta otrzymasz zwrot z odsetkami który również oznaczysz ‘inwestycje’ i wtedy będziesz widzieć ile zarobiłeś
a co do kategorii ‘bankomat’: jeżeli wprowadzasz wydatki również ręcznie z konta ‘gotówka’ to możesz tam wprowadzić przychód o takiej samej kwocie, ale ze znakiem ‘+’, wtedy obie transakcje ‘bankomat’ się zniosą, a Ty będziesz widzieć dokładnie na jakie kategorie wydajesz gotówkę
-
opłaty roczne w budżecie
Budżet jest planowany miesięcznie, ale niektóre wydatki, np. ubezpieczenie samochodu jest płacone raz w roku.
W takim przypadku sugeruję dodanie możliwości rozbicia planowanego wydatku na <ilość> miesięcy. Wystąpienie takiego wydatku w konkretnym miesiącu musiałoby być oznaczone i rozliczone w odpowiednim stosunku do zabudżetowanej kwoty.14 votesplanned ·
Adminbenefi
w nowej wersji benefi zmieniliśmy podejście do planowania wydatków miesięcznych
-
wykres czasowy z podziałem na kategorie
Powinien istnieć typ wykresu, który pozwala pokazywać każdą (kub wybrane) kategorie na jednym wykresie, różnymi kolorami. Służyłoby to śledzeniu zmienności i proporcji wydatków na pewne kategorie w czasie - np. zauważam, że w czerwcu wydaje na rozrywki tyle co na jedzenie :) itp.
13 votes -
12 votes
-
Upubliczniona globalna lista kategorii
Wg mnie przydatne byłoby upublicznienie listy kategorii – tak, żeby każdy użytkownik miał możliwość dostosowania swoich kategorii do ogółu. Pomoże to porównać moje wydatki z danej kategorii z innymi... i nie tylko :)
11 votes -
import, wyswietlenie nie zaimportowanych transkacji
w trakcie importowania wielu transakcji zauwazylem iz system poinformowal mnie ze kilka transakcji zostalo uznanych za zduplikowane mysle ze warto by bylo gdyby po imporcie na dole strony byly wyswietlane te transkacje
10 votesunder review ·
Adminbenefi
możemy rozważyć przypadek gdzie po imporcie z duplikatami, przed powrotem do listy transakcji wyświetli się taka informacja.
-
Przycisk dodawania wczeniej zdefiniowanych transakcji
Jestem palaczem, chciałbym mieć możliwość ustawienia sobie przycisku, po którego kliknięciu od razu dodawałyby mi się fajki do wydatkow. Oczywiście to tylko przykład.
9 votes -
Przeciągnij i upuść do kategorii
Mam wydatek i chcę zmienić mu kategorię. Po prawej stronie widzę takie prostokąty kategorii, jak przeciągnę i upuszczę wydatek na prostokąt to się kategoria zmienia.
9 votes -
7 votes
-
Zarządzanie jednostkami funduszy inwestycyjnych
Zarządzanie jednostkami funduszy inwestycyjnych. Zakup / sprzedaż jednostek.
7 votes -
Kokos.pl
Proponuję zgranie serwisu Benefi z Kokos.pl w celu śledzenia inwestycji w tym serwisie. Umożliwia on eksport pożyczek do pliku .csv i można ładnie zsynchronizować przelewy z kont bankowych z Kokosem.
6 votes -
zmiana adresu email.
Chciałem zmienić maila ale wygląda na to że prędzej usunę konto niż go zmienię. Dlaczego brakuje tak ważnej opcji??
5 votes -
nowy box w przeglądzie
Chodzi o nowy box - w zakładce przegląd - szybkie dodanie transakcji (wydatek, kategoria, data, konto).
Wówczas już nie będę miał oporów do korzystania z przeglądu jako zakładki domyślnej po wejściu :)5 votes